[...] nie tylko doprowadziły do powstania większej liczby nowych komórek macierzystych, pomagały również istniejącym komórkom macierzystym żyć dłużej. Wykazano, iż sulforafan hamuje apoptozę (programowaną śmierć komórki). Działywanie zależy od dawki. W dużych dawkach sulforafan wpływa na śmierć komórek, zatrzymanie cyklu komórkowego oraz ich [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej powinno być celem większości ludzi, gdyż składowanie zbędnego „balastu” sprzyja pojawianiu się, chociażby nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenia wątroby (stłuszczenie) czy nerek. Dodatkowo u otyłych stale obciążony jest układ ruchu, co często prowadzi do rozmaitych zmian degeneracyjnych stawu [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
Prawdopodobnie zbyt duża objętość treningowa jest jedną z kluczowych przyczyn braku postępów u wielu mężczyzn. Wcale nie liczy się, ile mechanicznie i kiepskich jakościowo powtórzeń danego ćwiczenia jesteś w stanie wykonać na jednej sesji i w skali tygodnia. Wyniki triceps urósł o 1,1% w grupie 6 serii tygodniowo w porównaniu do 5,5% wzrostu w [...]
[...] iż ten model diety powoduje: Zmniejszenie stanu zapalnego. Korzyści ze stosowania diety IF potwierdzono w badaniach nad rozwojem miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej. Hamowanie rozwoju blaszki powoduje spowolnienie rozwoju miażdżycy (jednej z głównych przyczyn śmierci współczesnych ludzi). Ponadto [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
[...] Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. Łagodzi stres oksydacyjny, stany zapalne i potencjalnie hamuje rozwój raka. Podsumowując, betaina wywiera znaczące działanie terapeutyczne i biologiczne, które jest potencjalnie korzystne do łagodzenia różnorodnych chorób i [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
Nie starczyłoby życia jednej osoby, aby skorygować wszystkie nieprawdziwe informacje publikowane w sieci na temat hormonów anaboliczno-androgennych. Dlaczego tak się dzieje? Autorzy tekstów czerpią ze swojej bujnej fantazji, a nie z książek i badań. Niektóre mity są powielane i przekazywane z pokolenia na pokolenie kulturystów. Podsumowanie Nie [...]
[...] mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem jest pozbywanie się tkanki tłuszczowej, musisz dążyć do optymalizacji stężenia insuliny w ustroju (ona hamuje utylizację tłuszczów). Dlatego trening aerobowy powinien być prowadzony 3-4 h po ostatnim posiłku, gdy stężenie insuliny wystarczająco spadnie. Jeśli pozwalasz sobie [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
[...] mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. U sportowca insulina nasila wychwyt aminokwasów w większości tkanek wzmaga syntezę białka hamuje rozpad białka (i jego zużywanie np. na cele energetyczne => glukoneogeneza) nasila syntezę glikogenu w wątrobie i w mięśniach (ma to duże znaczenie dla regeneracji [...]
[...] Jest to pora dnia rano, jak i po treningu. Rano wykorzystanie odżywki białkowej ma za zadanie szybko dostarczyć aminokwasów do krwiobiegu. Tego typu działanie skutecznie hamuje procesy kataboliczne, a podniesie poziom anabolizmu. Po treningu natomiast, gdy nasz metabolizm znajduje się w tzw. oknie anabolicznym, wykorzystanie szybkostrawnych [...]
[...] dużo silniej, niż u osób nietrenujących, co znajduje swoje potwierdzenie w badaniach. Co więcej, osoby trenujące cenią sobie jej działanie antyoksydacyjne, które skutecznie hamuje aktywność wolnych rodników. Oznacza to, że suplementacja witaminą C będzie przyczyniała się do znacznej poprawy regeneracji. Ważne jest jednak, aby nie spożywać [...]
[...] z tłuszczu), umożliwia też aktywację lipolizy (w uproszczeniu procesu pozwalającego korzystać ze zmagazynowanego tłuszczu). Kortyzol ma wpływ także na układ odpornościowy - hamuje reakcje zapalne (mikrourazy – DOMS powstałe w mięśniach wskutek treningu są właśnie rodzajem stanu zapalnego). Niestety kortyzol odpowiada m.in. za sylwetkę [...]
[...] tłuszczu), umożliwia też aktywację lipolizy (w uproszczeniu - procesu pozwalającego korzystać ze zmagazynowanego tłuszczu). Kortyzol ma wpływ także na układ odpornościowy - hamuje reakcje zapalne (mikrourazy – DOMS powstałe w mięśniach wskutek treningu są właśnie rodzajem stanu zapalnego), alfa i beta melanotrofiny, TSH (tyreotropina, [...]
[...] węglowodanowej bardzo często towarzyszą Akromegalii, przy czym cukrzyca występuje u 13–30%, natomiast upośledzona tolerancja glukozy u 36% chorych” . Hormon wzrostu hamuje działanie insuliny w wątrobie i obwodowo. Podsumowanie: być może trening wieczorem przynosi lepsze efekty przy pracy oporowej, pod względem hipertrofii (na co wskazuje [...]
[...] indeks glikemiczny. Jest korzystna dla diabetyków, gdyż spożycie tagatozy nie wpływa znacząco na wzrost stężenia glukozy we krwi. Ma naturalne właściwości prebiotyczne, hamuje namnażanie bakterii i jest nieszkodliwa dla zębów, ponieważ nie jest pożywką dla bakterii zawartych w jamie ustnej, w przeciwieństwie do cukru białego, tym samym nie [...]
Gdyby regeneracja nie była potrzebna, mógłbyś codziennie ciężko trenować i odnosić o wiele bardziej spektakularne rezultaty. Niestety, trening to tylko impuls, a regeneracja może zająć wiele dni po treningu trwającym tylko 1,5 h. Dlatego kiedyś pisano powszechnie w różnorakich poradnikach, iż odpoczynek jest częścią treningu. Podsumowanie Wydaje [...]